ANASAYFA | BLOG | SORU CEVAP | REFERANSLARIM | DOWNLOAD | HAKKIMDA | İLETİŞİM | ARAMA
XML NEDİR? XML KULLANIMI ve XML ÖRNEKLERİ

XML-nedirExtensible Markup Language kelimesinin kısaltması olarak kullanılan XML, Bağımsız bir kuruluş olan W3C (World Wide Web Consortium) tarafından oluşturulan, her kullanıcının kendisine göre şekillendirip değiştirebildiği, bununla birlikte kurumsal olarak belirli bir kalıp çıkarılarak veri transferinde de yoğunlukla kullanılan, esnek genişletilebilir, platformdan bağımsız bir meta dildir.

Günümüzde XML bir çok masaüstü ve web programları arasında data alışverişinde kullanılmaktadır. XML esnek bir dil olduğu için sisteminizin ve veritabanınızın dili ile herhangi bir sistem arasında rahatlıkla data alışverişinde bulunabilirsiniz. Farklı farklı formatlardaki verileri orijinal formatları ile barındıran XML, veriye kolay ve hızlı bir şekilde erişme imkanı sağlar.

FK-gizle

HTML ile benzerlik gösterse de neredeyse tamamen birbirlerinden farklıdırlar. Tag mimarisi gereği ilk bakışta HTML ile yakınlıkları akla gelir. HTML de tag lar belirlidir be standardın dışına çıkılamaz. XML de ise herkes kendi oluşturduğu tag a kendi istediği ismi atayarak o şekilde kullanabilir. E-ticaret siteleri, Muhasebe programları, ERP sistemleri, Stok takip programları, web site ve uygulamaları vs. gibi birçok sitem verilerini veritabanlarında barındırırlar ve her sistemin veritabanı mimarisi birbirinden farklıdır. Bu sistemler arası bilgi alışverişi, entegrasyon işlemleri yapılacağında veritabanlarını birbirine açmak yerine (ki zaten bu hem güvenlik açığına da sebep olur hemde veritabanları birebir eşleşemediğinden sorun oluşur) veriler XML formatında transfer edilir. Bilgi alınacak veritabanından veriler belirli bir standarda göre oluşturulur ve bu standartlara göre karşı taraf veriyi çekerek kendi sistemine alabilir. Böylece XML ile hatasız şekilde veri transferi gerçekleşmiş olur. 

XML-diyagram

Bunların yanında Adobe Flash gibi programlarda da bilgi kaynağı olarak XML kullanılmaktadır. Aynı şekilde RSS lerde de XML kullanılarak haber kaynağı oluşturulmaktadır. 

 

XML in YAPISI ve XML ÖNEKLERİ

Başta da söylediğim gibi XML tag mimarisi olarak HTML e benzemektedir. Açılan her tag yine aynı isim ile kapanmak zorundadır. Bir tag arasına yine tag yada tag lar girebilir. Bu şekilde alt alta ağaç yapıları da oluşturmamız mümkün. Örnek olarak bir XML yapısına bakacak olursak;

<kişiler>

<kişi>
<ad>Faruk</ad>
<soyad>UNAL</soyad>
</kişi>

<kişi>
<ad>Sezai</ad>
<soyad>ULU</soyad>
</kişi>

<kişi>
<ad>Emre</ad>
<soyad>HIZIR</soyad>
</kişi>

</kişiler>

Yukarıdaki gibi oluşturulan bir XML de veritabandaki kişiler adlı tablodan alınan verileri ve  her kişi tag ı arasında da bir kişinin bilgilerinin olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda Ana tag içerisinde diğer tagların açıldığını ve alt kişi tag ı içerisinde de yine aynı şekilde alt tag ların açılabildiğini de gözlemlemiş olduk. 




Diğer Yazılarımdan Seçmeler...